Wat is een onderwerpregel?
Bovenaan je brief of e-mail staat een zin die aangeeft waar je tekst over gaat. Je gebruikt een onderwerpregel zodat je lezer nog voordat hij gaat lezen in één oogopslag ziet waar de tekst over gaat of wat hem te wachten staat.
Wanneer gebruik ik een onderwerpregel?
Eigenlijk bij alles wat je schrijft. Of je nu een zakelijke brief, een persoonlijk e-mail, een memo, een nieuwsbrief of een vacaturetekst schrijft: laat de lezer altijd van tevoren even weten waarover hij straks gaat lezen. Maar bij een SMS of Whatsapp bericht mag je dit overslaan hoor! 😉
Welke soorten onderwerpregels zijn er?
Er zijn korte, waar je als lezer mag gissen waar de komende tekst over gaat. Er zijn (veel te) lange, waar je als lezer de tekst niet eens meer hoeft te lezen omdat alles al in de onderwerpregel staat. 😉 Er zijn schreeuwerige, die uitsluitend in hoofdletters geschreven zijn – en mij persoonlijk meestal afschrikken. En tenslotte zijn er de goeie!
Waaraan voldoet een goede onderwerpregel?
Een goede onderwerpregel …
- … valt op.
- … dekt precies de lading.
- … zet de lezer aan tot lezen.
Hoe maak ik een onderwerpregel?
Stel je eens voor dat je onderwerpregel een cadeautje is dat je weggeeft. De strik aan de buitenkant verhult dat er iets moois gaat komen! Doe dat ook bij je onderwerpregel. Denk voor het opstellen van een onderwerpregel na over de volgende vragen:
1. Doel
Wat is het doel van mijn tekst?
Wil ik de lezer bijvoorbeeld informeren, amuseren of ergens van overtuigen?
2. Onderwerp
Wat stuur ik mijn lezer?
Is het een factuur, een nieuwsbrief een uitnodiging? Dit schrijf je op in een zelfstandig naamwoord.
3. Actie
Wat wil ik dat mijn lezer daarmee doet? Reageren, bewaren, onthouden. Dit schrijf je op met een werkwoord.
4. Tijd
Wanneer wil je dat de lezer iets krijgt of doet? Nu, morgen, vandaag.
5. Stijl
Gebruik daar waar het kan, en mag, een beetje humor. Dat maakt je onderwerp luchtig en trekt de aandacht van je lezer.
Waar kan ik nog meer op letten?
Zorg ervoor dat je je onderwerpregel niet te lang maakt. De reden daarvoor is dat de een de tekst op z’n computer leest (en dus alle ruimte heeft) en dat de andere lezer de tekst op z’n mobiel bekijkt (en dus de onderwerpregel halverwege afbreekt omdat het scherm te klein is.
Wat is een onderwerpregel?