Leestijd: 2 minuten
‘En aan het begin van een zin, mag dat? Want ik heb vroeger geleerd dat dat niet mag …’
Ja, het mag! Je mag een zin met en beginnen. En ik leg je uit waarom je het zou doen.
Vroeger werd dat inderdaad niet goed gerekend. Het mocht gewoon niet. Maar taal leeft en verandert. Tegenwoordig mag het dus wel. Maar wanneer gebruik je en eigenlijk en wat is de functie van het woordje?
En is een voegwoord. Je gebruikt het om twee zinnen aan elkaar te plakken.
Als je kortere zinnen wilt maken, dan hak je de zin net vóór het woordje en doormidden. Je zet een punt achter het eerste gedeelte. Het tweede gedeelte begint dan met En.
Maar waarom zou je het doen?
Omdat je soms korte zinnen nodig hebt. Kijk maar mee.
Taalniveau B1 of lager
Schrijf je teksten voor mensen die moeite hebben met lange zinnen? Zoals mensen met taalniveau B1 of lager? Dan raad ik je aan om je zinnen altijd kort te houden.
Mijn advies is om in elke zin maar één hoofdboodschap te zetten. Staan er toch twee boodschappen in één zin? Hak dan de zin in tweeën en begin de tweede zin met en.
Snelheid in jouw tekst
Korte zinnen zijn niet alleen fijn voor mensen met een lager taalniveau. Wist je dat ook mensen met een hoger taalniveau graag korte zinnen lezen?
Een tekst met korte zinnen heeft veel meer snelheid. Dat leest gewoon heel erg lekker. Superhandig!
Zeker voor commerciële teksten of een tekst op een flyer, een brochure of een leaflet, is het heel handig als je kortere zinnen maakt.
Deze stijl heeft ook een naam: staccato.
Je kunt de staccatostijl prima gebruiken, maar kijk uit dat het geen trucje wordt! Voor een fijn ritme in je tekst, kun je het beste korte, middellange en lange zinnen afwisselen.
Vrolijke groet,
Paula van Gemen
Plaats een reactie